Àngel Sánchez: “els acords marcs ens permeten molt més dinamisme”

El director General de BIMSA Àngel Sánchez ha presentat els projectes i les intencions de BIMSA des de Foment del Treball Nacional en el format d’esmorzar-col·loqui que malauradament l’any passat es va deixar de celebrar per la pandèmia.

El primer esmorzar-col·loqui d’aquest 2021, amb aforament presencial limitat però que s’ha pogut seguir via telemàtica, ha sigut introduït per Joaquim Llansó, president de la Cambra de Contractistes d’Obra de Catalunya, que ha recordat com el mateix Àngel Sánchez va ser convidat a la primera edició d’aquests actes. També present a la taula el President d’ASINCA Mateu Tersol que s’ha encarregat de la cloenda.

El mateix Àngel Sánchez ha expressant explícitament la seva gratitud per poder accedir a un espai de diàleg, i mantenir així una actitud corroborada pels membres present de diàleg continu entre institució i sector. Així doncs, de l’exposició de Sánchez destaca, entre d’altres, que els cicles habituals de planificació en els primers anys de legislatura política i execució de l’obra en els últims, cada cop es superposen més hi ha més presència de projectes en els últims anys de legislatura i més obra en el primers.

Sobre les prioritats de treball de BIMSA Sánchez ha enumerat els projectes en espai públic en forma d’actuacions de transformació (superilles i Glòries com a grans projectes); actuacions amb participació ciutadana; projectes en eixos estratègics de la ciutat (Av. Meridiana, Via Laietana, Ronda de dalt…); un altre gran projecte com la connexió de xarxes de tramvia F1 – sobre les que Sánchez ha manifestat la intenció de licitar en 4 lots i a part més lots d’especialistes d’instal·lacions -; infraestructures de ciutat com els drenatges del Paral·lel i de l’Avinguda Diagonal; la remodelació del port olímpic; millores als parcs; el Pla de Rehabilitació Integral d’Enllumenat i el Pla d’impuls a la generació d’energia solar, i equipaments socials i esportius. Tot plegat unes actuacions que es desenvolupen en un nou context pressupostari on BIMSA ha augmentat 202M€ de pressupost d’inversió fins a assolir els 795,4M€, el més alt pressupost de la institució fins la data.

El primer i més gran objectiu de BIMSA ara mateix és “maximitzar l’execució d’aquest pressupost en inversions”, amb la total intenció d’esgotar-lo. Arrel d’aquest comentari A. Sánchez ha volgut obrir el diàleg demanant al sector “baixes raonables”.

En aquest punt el president d’ASINCA Mateu Tersol ha volgut suggerir la possibilitat de publicitar les contractacions per Acord Marc a posteriori, així com aportar que per l’experiència dels propis socis d’ASINCA el model d’Acord Marc de volta única és menys confús i preferible al de doble volta.

Finalment, l’altre punt que ha suscitat més interès és el dels preus. BIMSA ha contractat a l’ITEC l’elaboració d’un Banc Ampliat de Preus de BIMSA i d’assimilació a BEDEC de les partides d’obra i elements constructius dels projectes de BIMSA. En aquest aspecte s’ha suggerit que s’estudiï ajustar la corba econòmica i Mateu Tersol ha fet un apunt insistint en favor del diàleg.

La presentació ha portat com a una de les principals novetats els ‘Acords marcs’, una eina que segons Sánchez permet a BIMSA ser una institució molt més àgil i dinàmica. La gestió mitjançant Acord Marc permet agilitzar a l’hora de contractar redacció de projectes estàndard en espai públic, d’actuacions petites o mitjanes (Valor Estimat Contracte fins a 60.000 € d’honoraris); contractar els serveis de direcció d’obres i altres treballs associats (direcció de cales, coordinació de subministraments, així com les seves auditories i correccions d’ofertes derivades) per actuacions estàndard, tant d’espai públic com d’edificació, petites o mitjanes (fins a Valor Estimat del Contracte de 2.000.000 € iva exclòs); i contractar execució d’obres estàndard en espai públic, petites o mitjanes (fins a 1.800.000 € de Valor Estimat del Contracte iva exclòs.). El mateix Director General de BIMSA ha volgut apuntar que els gran projectes d’obra sí que es licitaran encara que es pugui fer per via Acord Marc.

En acabar, Mateu Tersol ha fet el comiat de l’acte donant les gràcies per l’exposició a Àngel Sánchez i celebrant que es preveu un horitzó estable de licitacions que a més encara té perspectives de créixer un cop arribin els fons europeus.

El proper esmorzar-col·loqui està previst pel dia 5 de març amb Ricard Font (FGC) com a convidat, així com el 12 de març també està previst l’acte amb Mercè Conesa i José Alberto Carbonell del Port de Barcelona.