FGC guanya la primera edició del Premi a la millor Infraestructura de 2016

Ahir al vespre, en el decurs de la celebració de la “Nit de les Infraestructures” que es va dur a terme a la seu de Foment del Treball, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, juntament amb el president del recentment creat Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya, Francisco Gutiérrez, van fer l’acte de lliurament a Enric Ticó, president de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), del Premi a la millor Infraestructura de 2016 per la perllongació del “metro del Vallès” a Sabadell.

L’obra guardonada consisteix en el nou tram d’1,5 quilòmetres de les noves estacions “Can Feu-Gràcia” i “Plaça Major”, que van entrar en servei el passat 12 de setembre i substitueixen les antigues estacions de “Sabadell Estació” i “Sabadell Rambla” respectivament. La infraestructura premiada és un bon exemple de desenvolupament en funció de la demanda i ofereix una relació positiva en el cost-benefici. A més, ha integrat les noves tecnologies i tendències tant en la concepció, com el disseny, construcció i manteniment de la pròpia infraestructura, raons que van inclinar els membres del jurat en favor seu.

El Premi a la Infraestructura de 2016 està dividit en quatre segments o categories, cadascuna corresponent als diferents processos que té una obra pública d’aquesta rellevància i que, donades les seves dimensions, requereix la col·laboració entre diferents empreses en cadascuna de les fases a través d’UTE que garanteixin l’èxit del projecte. En aquest primera edició, els guardonats en cadascuna de les categories han estat:

  • Premi al promotor: Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que ha estat recollit pel seu president, Enric Ticó.
  • Premi al projectista: 2IT, Ardanuy, Auding, CICSA, DOPEC, ECAFIR, GPO, IDOM, IM3,Mora Sanvisens i Pama. Recollit en nom de tots els premiats per Josep Ribera, d’IDOM.
  • Premi al constructor: ACCIONA, Arico Forest, ASSIGNIA, Benito Arnó, Cobra, COMSA, Constructora Calaf, COPCISA, Dragados, , Excavaciones y Construcciones Benjumea,  Fundació Vivers de Bell-lloc, Mercadomótika, Oproller, Romero Gamero, Siemens, SOGESA i Tradia. Recollit en nom de tots els premiats per Josep Miarnau, conseller delegat de COMSA.
  • Premi a la direcció d’obra:  2IT, ADTEL, AMBERG, Ardanuy, BAC, ECAFIR, GESTINSA, GPO,IDOM, IM3, PAYMA, SENER, SES i TEC4. Recollit en nom de tots els premiats per Javier Bespín, director general de GPO.

La visualització d’un nou model de gestió

Tant la celebració de la “Nit”, com l’acte de lliurament del Premi a la Infraestructura de 2016 és la visualització del nou model de gestió, promogut des de fa dos anys per les entitats que han donat forma al Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya. Aquest nou model té el seu eix central en prioritzar les infraestructures en funció de la seva demanda. Això vol dir que la planificació s’hauria de fer en funció d’un exhaustiu anàlisi de la relació cost-benefici, que tingui en compte el seu retorn econòmic, social i ambiental, no només el període de construcció, si no tota la seva vida útil. El nou model de gestió també reclama un canvi estructural en el sistema de licitacions públiques, simplificant els procediments de contractació mitjançant la unificació de criteris entre les diferents administracions, alhora que fomenti la participació de la societat en la planificació, disseny, proposta i avaluació de les polítiques públiques en aquest àmbit.

El Conseller Assessor d’Infraestructures de Catalunya es va constituir el passat 12 de maig a Barcelona, impulsat per l’Associació Catalana d’Empreses d’Enginyeria i Consultores Independents de Catalunya (ASINCA), la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC), Foment del Treball Nacional (FTN) i la Fundació Cercle d’Infraestructures (FCI). Per tant, la celebració de la “Nit de les Infraestructures” i el corresponent lliurament del Premi a la millor Infraestructura de l’any ha estat el primer acte públic que celebra.

Les quatre entitats promotores del Consell Assessor d’Infraestructures s’han fixat com a objectiu que el Consell esdevingui un instrument que faciliti als diferents agents del sector informació tècnica i objectiva, permetent un diàleg i debat serè i rigorós de les polítiques públiques d’infraestructures a Catalunya.

En aquesta primera edició de la Nit de les Infraestructures també es van voler copsar les reflexions d’una persona rellevant de fora del món de les infraestructures que pogués oferir una mirada externa i perfilar aquests lligams tan estrets que les infraestructures tenen amb els múltiples àmbits d’una societat complexa com la nostra. Per aquesta raó, es va convidar a Vicenç Villatoro, director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i referent en els àmbits literaris, culturals, intel·lectuals i polítics de Catalunya.